Jentsje Popma (1921)

Landschapsschilder

De in 1921 in Zwolle geboren Jentsje Popma is een bezield landschapsschilder. Hij weet ondanks zijn hoge leeftjjd niet van ophouden. Hij is een landschapsschilder in de ware zin van het woord. Zijn verfspullen worden waar ergens in de wijde wereld geïnstalleerd en Jentsje Popma schildert dan in grote lijnen wat hij ziet. Kleur en sfeer zijn onmiskenbaar als het gaat om een landschap goed te verbeelden aldus Jentsje Popma. De schilder vind dat de juiste kleur en sfeer alleen ter plekke waar te nemen valt.  Daarom hecht Jentsje Popma er aan de traditie levend te houden van de Hollandse schilders, die zich van oudsher onderscheidden door hun werk ‘in het veld’ te maken, liever dan zich in een atelier de buitenwereld voor te stellen.

Landschapsschilder Jentsje Popma Giclee Jentsje Popma Giclees Landschapsschilder Jentsje Popma Giclee Jentsje Popma Giclees Landschapsschilder Jentsje Popma Giclee Jentsje Popma Giclees

De Fries schilder Jentsje Popma maakt zich in  toenemende mate zorgen over de ‘vereconomisering van het landschap. Jentsje Popma ziet de natuur met lede ogen verarmen, en het landschap achteruit gaan. Popma vind het vreselijk waarop tegenwoordig naar ‘ruimte’ wordt gekeken. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten zijn voor de kunstenaar erfgoed om zuinig op te zijn. Het weidse Friese landschap wordt echter meer en meer gezien als ruimte die nader ingevuld kan worden. Projectontwikkelaars azen op mooie plekjes aan de waterkant, steden plakken ruim opgezette woonwijken aan hun woonkern en ook de landbouwgebieden verliezen steeds meer van hun authentieke karakter.

11387

Wetterskip Fryslan deelt de zorgen van Popma over het landschap, de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Volgens Wetterskip Fryslan vraagt de leefomgeving, natuur en waterhuishouding om een verstandig beleid. Hier wordt geprobeerd aan bij te dragen. Jentsje Popma gaat vooralsnog de strijd tegen de verloedering van het Friese landschap aan. Hij stelt het veilig door er wat er over is, met verf op linnen vast te leggen.

4490

Giclées van Jentsje Popma kunt u bestellen in onze webshop.

Persoonlijk advies?

captcha

Om spam te voorkomen vragen wij u om bovenstaande code over te typen.

(* = altijd invullen)