Henk Helmantel (1945)

Kunstenaar van het Jaar (2008)

henk helmantel giclee kunstschilder

Henk Helmantel

Henk Helmantel is de middelste van vijf kinderen en groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had. Mede hierdoor voelt Henk Helmantel een sterke verbondenheid met de land- en tuinbouw. Groente en fruit vormen een inspiratiebron voor de stillevens van Henk Helmantel. Het christendom speelt ook een belangrijke rol binnen de familie Helmantel.

Wierdedorp Westeremdem

Tussen Groningen en de Eemshaven ligt het oude wierdedorp Westeremden. Hier staat de herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij van Henk Helmantel en Barbara Helmantel. Deze woning kenmerkt de belangstelling van deze schilder voor het verleden. Op de plaats van zijn huidige woning was in 1914 een villa voor de dominee neergezet. Nadat Henk Helmantel in 1967 hier de eigenaar van werd, ontdekte Helmantel in de tuin de fundering van de oude middeleeuwse pastorie, in Groningen een Weem genoemd. Na enige jaren rijpte het plan om deze oude pastorie weer op te bouwen. De herbouw gebeurde in verschillende fasen. Het laatste gedeelte, de vroegere schuur, is nu een riante expositieruimte voor de vaste collectie van Helmantels eigen werk.

Kunstacademie Minerva in Groningen

Van 1961 tot 1965 bezocht Helmantel de kunstacademie Minerva in Groningen. Hij kwam hier in meer dan één opzicht in een volstrekt andere wereld terecht. De wijze waarop in het gezin Helmantel het geloof in praktijk werd gebracht, de wekelijkse kerkgang en het gereformeerde leven als geheel hadden hem niet, als zovele leeftijdgenoten, van het geloof vervreemd. Het waren belangrijke factoren geweest in Helmantel zijn eigen groei naar de aanvaarding van het christelijk geloof. Dit geloof nu werd van alle kanten aan de academie als overbodig en verjaard verklaard.

Henk Helmantel heeft een liefde voor de oude schilderkunst. Sommige leraren van de kunstacademie Minerva deelden die liefde, anderen wilden met deze traditie radicaal breken. Mondriaan en Malewitch, Karel Appel en Mark Rothko zijn voor Helmanel voorbeelden van kunstenaars die in hun zoektocht naar nieuwe vormen met boeiende resultaten zijn gekomen.

Ondertussen is Helmantel gewoon een schilder van de twintigste en eenentwintigste eeuw. U kunt dat zelf constateren door te kijken en te vergelijken. Helmantel put inspiratie uit het werk van illustere voorgangers, hij mag graag oude voorwerpen met een “verleden” schilderen; zijn werk is gemaakt door een schilder die in de twintigste eeuw zijn opleiding en vorming heeft gehad.

Inhuldiging Koningin Beatrix
Net na de kroning van Koningin Beatrix op 30 april 1980, kreeg Henk Helmantel de opdracht om de inhuldiging in de Nieuwe Kerk van Amsterdam te schilderen. Helmantel was zeer vereerd met de opdracht. Het resulteerde in een prachtig schilderij van een geweldig kerkinterieur gecombineerd met een historische gebeurtenis. In het nieuwe boek, Henk Helmantel, een leven lang schilderen staat een uitgebreid verhaal van de totstandkoming van dit schilderij.
18003

Internationaal grote waardering

Helmantel z’n werk vindt in brede kringen en internationaal grote waardering. Een hoogtepunt was een tentoonstelling in 1997 in Taiwan waar honderd werken uit Helmantel’s eigen collectie in een fraai museum tentoongesteld werden. Voorts waren er tentoonstellingen in de USA, in Duitsland, Tsjechië, Maleisië, Engeland, Frankrijk en Indonesië. In Nederland heeft Henk Helmantel grote solotentoonstellingen gehad in verschillende musea en galeries o.a.het Singermuseum in Laren, het kloostermuseum in Ter Apel, Galerie Mokum, het Drents Museum te Assen. De lijst van publicaties en tentoonstellingen zijn eindeloos lang, ze zijn gerangschikt in het nieuwe Boek van Henk Helmantel,Henk Helmantel, een leven lang schilderen en verzamelen, dat in februari 2015 is uitgebracht.

De schilderijen van Henk Helmantel zijn niet alleen bekend in Nederland. Eén van de mensen die het werk bijzonder waardeert is de Japanse organist, klavecinist en dirigent Masaaki Suzuki. Suzuki is de oprichter en muzikaal leider van het Bach Collegium Japan en treedt wereldwijd op als dirigent van koren en orkesten. Hij gebruikte verschillende schilderijen, waaronder Nieuw Leven, van Henk Helmantel voor de CD covers.
MI0002962004

Jaarlijks trekken in de zomer duizenden mensen naar Westeremden om te genieten van de prachtige Weem, de tuinen er omheen, de oude Andreaskerk en het tentoongestelde werk uit eigen collectie. Schilderijen die gemaakt zijn door een schilder die nog steeds gelooft in de schoonheid als een wezenlijk doel van zijn arbeid met penseel, paletmes en olieverf.

Kunstroof
Op 25 februari 2000 zijn uit expositieruimte “De Weem” in Westeremden 37 schilderijen uit eigen collectie, 2 bronzen beeldjes en 2 antieke voorwerpen ontvreemd. Tot grote blijdschap is de zaak een half jaar later opgelost en zijn alle gestolen kunstwerken en antieke voorwerpen onbeschadigd teruggekomen

Helmantel in het Groninger Museum
Het Groninger Museum heeft het werk ‘Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam’ (2012) van Henk Helmantel aangekocht en verrijkt op deze manier haar collectie met een fraai schilderij van een Gronings monument. Het is het eerste werk van Henk Helmantel wat door het Groninger Museum is aangekocht.

Stillevens

Helmantel schildert vooral stillevens en kerkinterieurs. In z’n stillevens zijn vaak verschillende voorwerpen en etenswaren uitgestald op een tafel die als een horizontale lijn door het doek loopt. Zij zijn zo neergezet dat er een evenwichtige compositie van vormen en kleuren ontstaat, terwijl helder licht van rechts valt. De voorwerpen op het stilleven zijn merendeels oud, gebruikt en soms bijna versleten. Ondanks het gehavende uiterlijk van de dingen vormt het stilleven een beeld dat schoonheid, rust en evenwicht uitstraalt.
Helmantel maakt in zijn schilderijen regelmatig gebruik van eenvoudige gebruiksvoorwerpen, een doek, een mes, een houten nap. In tegenstelling tot de stillevensschilders uit De Gouden Eeuw beschikt Henk Helmantel over een eindeloze variatie aan kleuren. Helmantel schildert voorwerpen veelal oude voorwerpen. Zo nu dan gebruikt hij iets hedendaags, wat een goede aanvulling kan zijn op het geheel..

De schoonheidsbeleving die bij Helmantel in zijn stillevens centraal staat, legt hij ook vast in de kerkinterieurs van Gotische en Romaanse kerken. Deze ruimtes stralen soberheid en sereniteit uit. Fijne kleurnuances verlevendigen de architectuur en de verschillende vlakken en vormen zorgen samen met de toepassing van het perspectief voor de suggestie van ruimtelijkheid. Zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur.

Lichtvirtuoos

Licht is erg belangrijk voor Henk Helmantel. Henk Helmantel is een lichtvirtuoos, hij is gek op daglicht. het licht is het leven op zijn schilderijen. De werking van licht en de juiste lichtinval is erg belangrijk in de stillevens van Henk Helmantel. Licht uit het noorden heeft voor een schilder een bijzondere kwaliteit. Hiervan wordt door Henk Helmantel optimaal gebruik gemaakt.

Inspiratie

De verzameling kunst en voorwerpen, die Henk Helmantel en Babs Helmantel in de loop der jaren verzamelden is groot. Voorwerpen waar Henk Helmantel dankbaar gebruik van maakt als de inspiratiebronnen waaruit een deel van zijn werk voort vloeit. Ook haalt Henk Helmantel zijn inspiratie uit oudheden van verschillende culturen. Helmantel heeft een voorliefde voor oude kerkgebouwen.

Helmantel vindt zijn inspiratie met name in eenvoudige gebruiksvoorwerpen uit diverse culturen, maar ook vruchten zoals appels, peren, tomaten, witlof, uien, granaatappels en druiven zijn te vinden in zijn stillevens. Henk Helmantel voelt zich erg verbonden met de land- en tuinbouw en de producten die dat oplevert. Deze betrokkenheid zie je terug in de stillevens.

In de tuin van Museum “de Weem” van Henk Helmantel in Westeremden staan veel oude bomen, fruitbomen waaronder oude appel- en perenrassen, verschillende pruimenbomen en notenbomen. Deze fruitrassen vormen een inspiratiebron voor de schilderijen van Helmantel.

Henk Helmantel heeft een uitgebreide collectie glas. De vormen en afmetingen zijn enorm variërend. Helmantels voorkeur gaat vooral uit naar Romeins glas, vaak van rond het begin van de jaartelling. Samen met groente en fruit zijn dit dankbare objecten om te schilderen.

Persoonlijk advies?

captcha

Om spam te voorkomen vragen wij u om bovenstaande code over te typen.

(* = altijd invullen)

Persoonlijk en 100% gericht op kwaliteit!

henk-helmantel-giclee-kunst-schilder

Iets moois aan de muur voor een betaalbare prijs slaat de spijker op zijn kop als het gaat om het aanbod Zus Enzo giclées. Persoonlijk advies, een zeer goed assortiment lijsten en 100% gericht op het leveren van kwaliteit zijn als vanzelfsprekend bij ZUS ENZO gicléés.

Henk Helmantel