Marius van Dokkum

PERMANENTE EXPOSITIE MARIUS VAN DOKKUM

De schilderijen van Marius van Dokkum  zijn ondertussen erg geliefd en bij een groot publiek bekend. De meeste mensen kennen zijn werk slechts van plaatjes, reproducties, giclées. Ook verschenen er regelmatig artikelen in de krant of in weekbladen zoals de Elizabeth Bode.  Museum Ootmarsum wil  dat van Dokkum;s gehele oeuvre langlopend en in het echt kan worden gezien.

Marius van Dokkum is vooral bekend om zijn eigentijdse genretaferelen. Met een milde spot houdt hij de toeschouwer een spiegel voor, een glimlach van herkenning en niet de strenge vermaning zoals we die ook kennen uit de meesterwerken van de 17de eeuw. Verwantschap met Jan Steen laat zich raden maar juist de blik waarmee de schilder in onze eigen tijd rondkijkt en observeert maakt dat de kijker plezier beleeft aan deze moderne visie. Naast de kenmerkende schilderijen van Marius van Dokkum worden in Museum Ootmarsum ook minder bekende werken getoond waaronder stillevens, getekende portretten en landschappen, en boekillustraties. De museumshop beschikt over een ruime keuze aan kaarten en reproducties van zijn werk.

schilder, tekenaar en illustrator

Marius van Dokkum wilde al vanaf zijn vroegste jeugd kunstschilder worden. Tekenen was voor hem altijd een favoriete bezigheid. Van jongs af aan heeft Marius van Dokkum al interesse gehad in het uitbeelden van mensen. Van Dokkum tekende al heel vroeg karakteristieke personen uit zijn geboortedorp Andijk. Rond zijn 15e jaar is Marius van Dokkum begonnen met het schilderen in olieverf. Marius van Dokkum heeft de kunstacademie in Kampen gevolgd. Het schilderen heeft hij vooral na z’n academietijd geleerd van collega’s waaronder kunstschilder Henk Helmantel uit Westeremden. Inspiratie haalt Marius van Dokkum overal vandaan, kerk, maatschappij of onderwerpen in zijn directe omgeving. Zijn figuren komen vaak lachwekkend over, het is echter nooit cynisch bedoeld. Marius van Dokkum gebruikt humor in zijn werk om iets duidelijk te maken. Hij houdt de toeschouwers een lachspiegel voor. Het tekenaar met een verhaal. Marius van Dokkum woont tegenwoordig in Ugchelen op de Veluwe. Hij heeft zijn atelier aan huis. Marius van Dokkum is vaak te vinden in een verzorgingstehuis waar hij vrijwilligerswerk doet, maar waar hij ook de inwoners tekent.

mariuszelfportret
Marius van Dokkum krijgt in de jaren 80 steeds meer landelijke bekendheid. Hij illustreert regelmatig voor de Elizabeth Bode. In 1983 wordt hij gevraagd om de omslag van het paasnummer van de Elizabethbode te maken. In 1993 maakt Marius van Dokkum de kerstomslag voor de NCRV gids. In 1999 komt zijn eerste boek uit. “De beste wensen uit Bethlehem”. Ook exposeert Marius van Dokkum met regelmaat zijn schilderijen.

8655

Paasomslag Elizabethbode

Peren.
Het is leuk om te zien dat er met enige regelmaat ook een grap of een grol in zijn stillevens opduikt. Na een bezoek aan Henk Helmantel staan er op het plein een stel jongens peren te verkopen. Marius schildert de peren, mooi en traditioneel. Maar een peer is meer.. Een peer krijgt een menselijke gestalte. Je kunt een peer bijvoorbeeld in bed leggen, of als dirigent uitbeelden voor een koor.

17791
Opa Jan.

In 2001 werd Marius van Dokkum gevraagd een kinderboek te illustreren. Hij was volkomen vrij in het kiezen van een onderwerp. Het werd Opa Jan. Opa Jan komt in allerlei hachelijke en lachwekkende situaties terecht en er gaat werkelijk van alles mis. Desondanks komt het goed met Opa Jan. De verhalen en tekeningen van opa Jan zijn een groot succes geworden. Inmiddels zijn er 5 delen verschenen van de avonturen van opa Jan.

1-7

In 2010 verschijnt het prachtige boek: A portrait of Marius van Dokkum. In dit boek is te zien dat we te maken hebben met één van de meest bijzondere schilders van Nederland en ver daarbuiten. Het boek staat vol met tekeningen, portretten, landschappen en verhalen van deze bijzondere kunstschilder.
Later nog verschijnen er nog van zijn hand; Gouden Peren, een boek vol met prachtige schilderijen waarin de peer centraal staat.

Het boek met de titel “Dames en Heren” is verschenen in 2014. Op de voorkant zie je mensen die staan te wachten op de trein. Wat doen ze? Ze praten niet met elkaar, nee ze kijken allemaal op hun mobiel. Ze sluiten zich op in hun mobiel en sluiten zich daarmee voor elkaar af.

18038

Marius van Dokkum vraagt met dit werk aandacht voor het feit dat we altijd op reis zijn…. Maar waarheen en waar naartoe? Hij vraagt onze bezinning op de kwetsbaarheid van ons en onze samenleving. Marius van Dokkum prikt door onze werkelijkheid heen. Opzij, opzij, opzij, we hebben ongelofelijke haast.. Met zijn schilderijen en illustraties geeft hij een vette knipoog naar ons allemaal.

1-9

Marius van Dokkum, 

Al vele jaren maak ik schilderijen met mensen in komische situaties.

Zelf noem ik het lachspiegels. De werkelijkheid vertekend, maar toch herkenbaar.

Veel van mijn schilderijen zijn in kaartvorm uitgegeven. Ze worden verkocht in heel Nederland, maar ook in vele andere landen in Europa.

Ook in Westeremden, het dorp waar de beroemde schilder Henk Helmantel woont en werkt, worden mijn kaarten en giclées verkocht. In het prachtige winkeltje van Zus en Zo.

Echt een aanbeveling om daar eens rond te kijken.

Naast het schilderen in olieverf maak ik regelmatig mijn eigen kinderboeken, met Opa Jan als hoofdpersoon. Een oude opa die met zijn dieren van alles beleeft.

Gekke tekeningen waar de kinderen urenlang naar kunnen kijken. Er valt van alles op te zien.

Dit jaar is het vijfde boek van Opa Jan uitgekomen.

Hartelijke groet,

Marius van Dokkum, juni 2015

Persoonlijk advies?

captcha

Om spam te voorkomen vragen wij u om bovenstaande code over te typen.

(* = altijd invullen)