Museum de Weem – Henk Helmantel

Wie Westeremden vanuit Groningen nadert ziet een compact dorpje liggen in een open, agrarisch landschap. De huizen drommen samen rondom de 13e eeuwse Andreaskerk. Het dorp heeft een lange geschiedenis. De naam wordt reeds genoemd in documenten van rond het jaar 945. Maar toen bestond het waarschijnlijk al meer dan 1000 jaar als een nederzetting op een kunstmatig verhoogde woonplek, in Groningen ook wel een wierde genoemd. De wierde ligt ruim 5 meter boven het omringende landschap en behoort tot één van de hoogste in Groningen. Rond het jaar 1200 kon Westeremden nog per schip bereikt worden via de monding van de Fivel. Toen deze in de 13e eeuw dichtslibde verloor het dorp z’n havenfunctie.
Museum de Weem Henk Helmamtel - ZUS ENZO Giclées Kunstgiclées

Westeremden heeft een aantal in het oog springende gebouwen, waarvan de Andreaskerk de oudste is, namelijk uit 1259. Naast de Andreaskerk werd eveneens in de 13e eeuw de Weem gebouwd (pastorieboerderij). Door de eeuwen heen werd er weinig gedaan aan onderhoud, wat afbraak tot gevolg had. In 1914 werd er een nieuwe pastorie op de plaats van de oude Weem gebouwd. Met de nieuwe pastorie was Westeremden zijn karakteristieke middeleeuwse Weem kwijt! In 1967 kon Henk Helmantel de pastorie huren. Een aantal jaren later ging Henk Helmantel tot aankoop over, en moest de Pastorie opknappen. Inmiddels had Henk Helmantel veel gehoord en gezien over de oude Weem, zijn interesse werd steeds groter en hij ging zelf op onderzoek uit. Hij ontdekte oude funderingen met daarin meer als 10000 kloosterstenen. Het plan tot herbouw begon te rijpen. De huidige pastorie werd in 1974 gesloopt, de herbouw van de Weem kon beginnen. De bouw geschiedde in verschillende fases. In 1982 was alles, althans voorlopig, klaar. In de jaren die volgden werden er nog regelmatig dingen aangepast cq verbouwt. In 2005 werden de grote ramen in het voorhuis vervangen door vensters uit ongeveer 1600.

Tuinontwerper Jasper Helmantel heeft de prachtige tuin van de Weem aangelegd.

Museum de Weem Henk Helmamtel - ZUS ENZO Giclées Kunstgiclées

Expositie:
In 1985 vond de eerste tentoonstelling plaats in de herbouwde Weem. Een overzicht van het eigen werk. 8500 bezoekers kwamen op de 3 maanden durende tentoonstelling af. Vanaf 1985 werd de Weem ieder jaar van mei t/m oktober op gezette dagen opengesteld voor publiek.

OPENINGSTIJDENMUSEUM DE WEEM 2017 “Henk Helmantel – 50 jaar kunstschilder”

Vanaf mei t/m oktober op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00u tot 17.00u.

Het 50 jarig jubileum wordt gevierd met 2 tentoonstellingen in Museum Helmantel in De Weem van Westeremden.
Van 4 mei t/m 26 augustus: ‘HENK HELMANTEL – 50 JAAR SCHILDER’
Een overzicht van een halve eeuw Helmantels. Schilderijen uit de eigen collectie, aangevuld met
bruiklenen én nieuw werk.

Van 1 september t/m 28 oktober 2017: ‘GEACHTE COLLEGA’S’
De tentoonstelling Geachte Collega’s bestaat o.a. uit werk van collega kunstenaars waarvan Museum Helmantel door de jaren heen werk heeft aangekocht. Het accent ligt vooral op figuratieve schilderkunst, tekeningen en grafiek. Alles vervaardigd in de afgelopen 50 jaar.

Groepen op afspraak, ook op andere dagen en tijden.

Kosten € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Koffie/thee/limonade gratis.

Ook kunnen er op verzoek voor grotere groepen rondleidingen worden verzorgd.

Geschikt voor rolstoelgebruikers.

Telefoonnr: 0596 551415

Email: babs@helmantel.nlMuseum de Weem Henk Helmamtel - ZUS ENZO Giclées Kunstgiclées

Museum De Weem – Henk Helmantel

Persoonlijk advies?

captcha

Om spam te voorkomen vragen wij u om bovenstaande code over te typen.

(* = altijd invullen)