Rein Pol

Kunstschilder Rein Pol is woonachtig in Stedum (GR). De spoorlijn van Delfzijl naar Groningen loopt bijna achter z’n huis. Misschien is hij daardoor geïnspireerd geraakt om prachtige schilderijen te maken van verschillende soorten treinen.

3010

Rein Pol werd geboren in 1949 in de stad Groningen. Als kind tekende Rein al veel: kalenderplaten, strips en portretjes. Later ontwierp hij ook wel affiches en schilderde hij toneeldecors. Van 1971 tot 1976 studeerde Pol schilderen en grafiek aan ‘Minerva’, de Groninger Kunstacademie. Kort na zijn afstuderen kreeg Rein Pol een aanstelling als docent vormstudie en schilderen aan die zelfde opleiding. Bijna 15 jaar heeft Pol les gegeven aan Academie Minerva. Ook was Rein Pol betrokken bij de oprichting van een nieuwe kunstopleiding, de Klassieke Academie voor Schilderkunst, gevestigd tegenover de Groninger Aa-kerk. Sinds 2008 geeft hij daar masterclasses figuratief schilderen.

16106
Vanaf 1976 is Rein Pol kunstschilder van beroep. Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de eigen werkelijkheid…
De onderwerpen van Rein Pol zijn soms doodgewoon en soms absurd, maar vooral zeer divers. De Blauwe Engel in een landschap waarin hij thuis hoorde, zoals bij hem achter het huis op het spoor… dan weer de Blauwe Engel in een bijzonder landschap, zoals een Frans landschap of zelfs een Noorse Fjord. Maar er is veel meer dan alleen treinen. Pol is een begenadigd schilder van landschappen, muziekinstrumenten, maar ook bloemen, bomen en mensen zijn dankbare onderwerpen. Ook heeft Rein Pol een zeer bijzondere collectie zelfportretten.

3022
Met zijn werk wordt Pol wel gerekend tot de Noordelijke Figuratieven.

Rein Pol exposeert veel in Nederland, o.a. bij galerieën in Den Haag, Fijnaart en Helenaveen, Hooghalen en Rolde, Harlingen en Nieuweschoot. In het buitenland exposeerde hij in Duitsland, Noorwegen, Polen, Zwitserland en Indonesië. Met de zgn. Zwiggelte Groep in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Veel werk van de kunstschilder Rein Pol is opgenomen in particuliere collecties. Verder zijn schilderijen van zijn hand in bezit van o.a. het Drents Museum in Assen, het Museum Smallingerland te Drachten, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de ING-Collectie en de Philips Collectie te Eindhoven.

Persoonlijk advies?

captcha

Om spam te voorkomen vragen wij u om bovenstaande code over te typen.

(* = altijd invullen)