Historie

Zus Enzo Kunst is in 2002 opgericht door de zussen Ageeth en Gerda Helmantel uit het Noord-Groningse Westeremden. Ze vestigden zich in de zomermaanden van mei t/m oktober in een schuur bij de parkeerplaats van het museum van hun beroemde oom kunstschilder Henk Helmantel. Hier kwamen in de hoogtijdagen rond 10.000 bezoekers per jaar. Helmantel was rond eeuwwisseling veel in het nieuws. O.a. door de diefstal van de schilderijen uit het museum, de discussie rondom het Groninger museum, maar ook druk bezochte tentoonstellingen in binnen-, en buitenland trokken veel aandacht van de pers. Vele geïnteresseerden, nieuwsgierigen, toeristen, mensen uit hele land wisten in die periode de weg naar het pittoreske Westeremden te vinden. 

 

Wat ogenschijnlijk als hobby begon, liep al snel uit tot een serieus bedrijf. Rond 2004 kwam de giclée op de markt. De zussen richtten zich volledig op deze markt. Een eigen lijstenmakerij werd opgericht. De zussen bekwaamden zich in het hele proces van het inlijsten. Ook werd er in deze jaren een website opgericht waardoor de verkoop zich ook online uitbreidde. Giclées van Henk Helmantel, maar ook van andere kunstenaars werden ingelijst, en door het hele land verzonden. 

 

Rond 2014 verliet Gerda het bedrijf en is Ageeth alleen verder gegaan. De schuur werd vervangen door een huis en  in 2017 is er een tweede winkel bijgekomen. Zus Enzo gicléeshop in Loppersum.. Waar Zus Enzo zich in Westeremden hoofdzakelijk richt op de collectie van Henk Helmantel is in Loppersum een breed assortiment van andere schilders te koop. Ook is er een heuse outlet van giclées met een kleine beschadiging, een iets minder goed lopende lijst, of afbeelding etc. Deze giclées worden met mooie kortingen verkocht. Ook is in Loppersum de inlijstservice. De mensen hebben keuze uit meer als 100 lijsten, mooie kleuren passe-partouts, verschillende glassoorten etc. etc.

De winkel in Loppersum is van mei t/m oktober beperkt open. In de wintermaanden van november t/m april: iedere vrijdag en zaterdagmiddag. 

1