Museum Helmantel

Tussen Groningen en de Eemshaven ligt het oude wierdedorp Westeremden. In de zomermaanden weten veel mensen weten de weg naar het kleine Noord Groningse plaatsje te vinden. Hier staat de herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij van Henk Helmantel. Het is tevens de woon- en werkplek van de beroemde kunstenaar, hier is zijn eigen Museum Helmantel gevestigd. Ieder jaar tussen mei en november wordt er in het museum een gedeelte van zijn collectie getoond. 

 

Rondleidingen

Wie niet genoeg heeft aan de zalen van het museum kan een rondleiding boeken. In het woonhuis van de gereconstrueerde 14e-eeuwse pastorieboerderij worden iedere veertien dagen op donderdag twee rondleidingen gegeven. De bezoekers krijgen niet alleen een groot deel van de museumcollectie te zien, maar leren ook over de herbouw van de middeleeuwse boerderij en krijgen een inkijkje in het atelier van Henk Helmantel en in het fraai ingerichte voorhuis.  De rondleiding in de ochtend wordt gecombineerd met koffie en een taartje en afgesloten met een heerlijke lunch.  Voor inlichtingen over de rondleidingen kunt u mailen naar info@helmantel.nl

Tuinen

Wie een bezoek aan museum Helmantel brengt heeft vrij toegang tot prachtig aangelegde tuinen.  In de tuin onder de oude bomen staan veel stinzenplanten, of zoals ze in Groningen ook wel genoemd worden: börgbloumkes. Oorspronkelijk groeide alleen het sneeuwklokje in de tuin van De Weem, maar in de afgelopen jaren zijn er veel andere soorten aangeplant zoals de winterakoniet, bostulp, holwortel, vogeltje op 't krukje, lenteklokje en kievietsbloem. Daarnaast zijn er veel oude narcisrassen aangeplant, allen al in cultuur vóór 1900.  

Openingstijden Museum Helmantel 2024

Museum Helmantel gedurende mei t/m oktober-, donderdag-,  vrijdag-, en zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur

Tevens open op hemelvaartsdag en 2e pinksterdag.

De entreekosten voor museum Helmantel zijn: € 7,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Koffie/thee/limonade is bij de prijs inbegrepen. De tuinen zijn vrij toegankelijk.

Het museum is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Telefoonnr: 0596 551415

Email: babs@helmantel.nl

 

Westeremden

Wie een bezoek brengt aan Westeremden waant zich in een oase van rust en ruimte. Even terug in de tijd vergeet je de dagelijkse beslommeringen en kun je je onderdompelen in de geschiedenis. In de kern van Westeremden, bovenop één van de grootste terpen van Noord Nederland (in Groningen Wierden genoemd) staan vele eeuwenoude huizen en vormt de Middeleeuwse Andreaskerk het centrum van het dorp.  Rondom het centraal in de provincie Groningen gelegen Westeremden zijn vele prachtige wandel- en fietsroutes. Voor een middagvullend programma kunt u prima terecht in Westeremden. Ook voor lunch of dinér hoeft u het dorp niet uit. 

De Middeleeuwse Andreaskerk is het hele jaar geopend van 9.00 uur tot zonsondergang

1