Marius van Dokkum

Schilder, tekenaar en illustrator Marius van Dokkum wilde al vanaf zijn vroegste jeugd kunstschilder worden. Tekenen was voor hem altijd een favoriete bezigheid. Van jongs af aan heeft Marius van Dokkum al interesse gehad in het uitbeelden van mensen. Van Dokkum tekende al heel vroeg karakteristieke personen uit zijn geboortedorp Andijk. Rond zijn 15e jaar is Marius van Dokkum begonnen met het schilderen in olieverf. Marius van Dokkum heeft de kunstacademie in Kampen gevolgd. Het schilderen heeft hij vooral na z’n academietijd geleerd van collega’s waaronder kunstschilder Henk Helmantel uit Westeremden. Inspiratie haalt Marius van Dokkum overal vandaan, kerk, maatschappij of onderwerpen in zijn directe omgeving. Zijn figuren komen vaak lachwekkend over maar het is echter nooit cynisch bedoeld.

Koop hier de werken van Marius van Dokkum

Turbo van Marius van Dokkum

De illustrator eigenschappenvan Marius van Dokkum

Marius van Dokkum gebruikt humor in zijn werk om iets duidelijk te maken. Hij houdt de toeschouwers een lachspiegel voor. Het tekenaar met een verhaal. Marius van Dokkum woont tegenwoordig in Ugchelen op de Veluwe. Hij heeft zijn atelier aan huis. Marius van Dokkum is vaak te vinden in het verzorgingstehuis waar hij vrijwilligers werk doet, maar waar hij dan ook de inwoners tekent. 
Marius van Dokkum krijgt in de jaren 80 steeds meer landelijke bekendheid. Hij illustreert regelmatig voor de Elizabeth Bode. In 1983 wordt hij gevraagd om de omslag van het paasnummer van de Elizabethbode te maken. In 1993 maakt Marius van Dokkum de kerstomslag voor de NCRV gids. In 1999 komt zijn eerste boek uit. “De beste wensen uit Bethlehem”. Ook exposeert Marius van Dokkum met regelmaat zijn schilderijen.

Het zelfportret van Marius van Dokkum

Opa Jan

Marius van Dokkum is vooral bekend om zijn eigentijdse genretaferelen. Met een milde spot houdt hij de toeschouwer een spiegel voor, een glimlach van herkenning en niet de strenge vermaning zoals we die ook kennen uit de meesterwerken van de 17de eeuw. Verwantschap met Jan Steen laat zich raden maar juist de blik waarmee de schilder in onze eigen tijd rondkijkt en observeert maakt dat de kijker plezier beleeft aan deze moderne visie.

De meest bekende illustraties zijn de tekeningen van de avonturen van opa Jan.

 

Opa Jan van Marius van Dokkum

De peren van Marius van Dokkum

Het is leuk om te zien dat er met enige regelmaat ook een grap of een grol in zijn stillevens opduikt. Na een bezoek aan Henk Helmantel staan er op het plein een stel jongens peren te verkopen. Marius schildert de peren, mooi en traditioneel. Maar een peer is meer.. Een peer krijgt een menselijke gestalte. Je kunt een peer bijvoorbeeld in bed leggen, of als dirigent uitbeelden voor een koor.

Broedse peren van Marius van Dokkum

Eigen boek

In 2010 verschijnt het prachtige boek: A portrait of Marius van Dokkum. In dit boek is te zien dat we te maken hebben met één van de meest bijzondere schilders van Nederland en ver daarbuiten. Het boek staat vol met tekeningen, portretten, landschappen en verhalen van deze bijzondere kunstschilder.
Later nog verschijnen er nog van zijn hand; Gouden Peren, een boek vol met prachtige schilderijen waarin de peer centraal staat.

Het boek met de titel “Dames en Heren” is verschenen in 2014. Op de voorkant zie je mensen die staan te wachten op de trein. Wat doen ze? Ze praten niet met elkaar, nee ze kijken allemaal op hun mobiel. Ze sluiten zich op in hun mobiel en sluiten zich daarmee voor elkaar af.

Dames en heren van Marius van Dokkum

Eigen museum in Harderwijk

In 2015 exposeerde Marius van Dokkum in het Stadsmuseum in Harderwijk. De tentoonstelling was een enorm succes. Uit het grote aantal bezoekers en de enthousiaste reacties bleek dat het publiek was gevallen voor het werk van Marius van Dokkum. En Marius viel op zijn beurt voor de stad Harderwijk, met z’n mooie pleinen, straatjes en monumenten. Hij voelde zich er zo thuis dat hij samen met het Stadsmuseum op zoek ging naar een geschikte locatie waar hij zijn werk permanent zou kunnen tonen.
Zijn oog viel op een van de mooiste panden van Harderwijk, de voormalige Snijkamer van de Universiteit van Harderwijk. Hier ontleedden de professoren destijds onder toeziend oog van hun studenten lichamen tijdens de zogenoemde anatomische lessen. Deze markante historische locatie heeft na een grondige verbouwing een nieuwe en unieke bestemming gekregen: een museum gewijd aan het werk van een levende kunstenaar.

 

Marius van Dokkum in Westeremden:

Marius van Dokkum komt met regelmaat naar Westeremden om daar de tentoonstelling van Henk Helmantel te bezoeken. Hij schreef voor Zus Enzo eens dit briefje

Marius van Dokkum, 

Al vele jaren maak ik schilderijen met mensen in komische situaties.

Zelf noem ik het lachspiegels. De werkelijkheid vertekend, maar toch herkenbaar.

Veel van mijn schilderijen zijn in kaartvorm uitgegeven. Ze worden verkocht in heel Nederland, maar ook in vele andere landen in Europa.

Ook in Westeremden, het dorp waar de beroemde schilder Henk Helmantel woont en werkt, worden mijn kaarten en giclées verkocht. In het prachtige winkeltje van Zus en Zo.

Echt een aanbeveling om daar eens rond te kijken.

Naast het schilderen in olieverf maak ik regelmatig mijn eigen kinderboeken, met Opa Jan als hoofdpersoon. Een oude opa die met zijn dieren van alles beleeft.

Gekke tekeningen waar de kinderen urenlang naar kunnen kijken. Er valt van alles op te zien.

Dit jaar is het vijfde boek van Opa Jan uitgekomen.

Hartelijke groet,

Marius van Dokkum, juni 2015

1