Elwin van der Kolk

Elwin van der Kolk (1972) is bioloog en natuurschilder.

Elwin van der Kolk studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit en is naast zijn werk als kunstenaar parttime verbonden aan een middelbare school als docent biologie.
‘De natuur om ons heen is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Steeds weer raak ik onder de indruk van de grote aantallen soorten dieren en planten die in de schepping te vinden zijn aldus Elwin van der Kolk.  De diversiteit in vormen, kleuren, gedragingen en leefwijzen is buitengewoon groot. Op de een of andere manier heb ik de drang om mijn waarnemingen vast te leggen en vast te houden. Voor mijzelf, maar ook voor andere mensen: om te laten zien hoe mooi het is in de wereld om ons heen, en hoe nodig het is om deze te beschermen. Tientallen ideeën schieten door mijn hoofd tijdens een wandeltocht in een natuurgebied, of gewoon tijdens de observatie van de vogels in mijn achtertuin.

Helaas kunnen slechts enkele ideeën tot schilderijen uitgewerkt worden. Voor de rest ontbreekt simpelweg de tijd. De meeste van de overgebleven ideeën verdwijnen weer. Andere worden in mijn hoofd opgeslagen tot ze soms pas jaren later gebruikt worden. Een hulpmiddel hierbij zijn gemaakte schetsen of foto’s.

Toch is het niet mijn eerste doel iets precies zo vast te leggen zoals ik het gezien heb, zegt van der Kolk.  Een schilder heeft de vrijheid dingen weg te laten, dingen toe te voegen en zelf een goed werkende compositie te bedenken. Sommige schilderijen lukken in een keer en worden precies zoals ik in mijn hoofd had.

Elwin van der Kolk levert illustraties voor verschillende boeken en o.a. vogelbescherming Nederland

1