Erik van Ommen

Erik van Ommen (1956) heeft Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen afgerond in 1983. Van Ommen maakt figuratief werk in de traditie van de Noordelijke Realisten en exposeerde in musea en galerieën in binnen- en buitenland. Sinds december 2008 woont Erik van Ommen in Vries. Met zijn vrouw Wilma Brinkhof betrok hij de oude pastorie aan de Brink. Hier heeft hij ook zijn atelier. Erik van Ommen tekent en schildert al bijna 30 jaar de natuur en dan vooral vogels.

Het werk is al in vele boeken opgenomen en vind gretig aftrek bij de kenners. Erik van Ommen publiceerde onder meer boeken over de dwerggans, bijeneter, boerenzwaluw, grauwe kiekendief, kluut en ijsvogel. In 2013 verscheen tijdens zijn overzichtstentoonstelling in Slot Zeist, ter gelegenheid van dertig jaar kunstenaarschap, het boek Het Waddenatelier. In mei 2015 is zijn 32e boek, Mijn reigerparadijs uitgegeven. Hierin worden voor het eerst videofilms opgenomen.

Vogels zijn voor Van Ommen een groot inspiratiebron
Van Ommen wil de schoonheid van het leven schilderen en vooral de prachtige vogels zijn een grote inspiratiebron. Erik van Ommen wordt geïnspireerd door de natuur en daarom is hij ook beschermer van de natuur. Samen met anderen werkt hij in projecten voor natuurbehoud. Het gaat Erik van Ommen vooral om het ontwikkelen, het vernieuwen van de natuur en niet zo zeer om het behoud, dan wel het conserveren van de natuur. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. Olieverfschilderijen en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan in zijn atelier.

Kunstenaar in het veld
Erik van Ommen is nog een van de weinige kunstenaars die werken in het veld. Dus niet van foto’s, maar de natuur in. Stoeltje mee, schetsboek en verf mee. Erik van Ommen wil het dier dat hij schildert als het ware voelen. Hij wil hem waarnemen in zijn eigen omgeving, op bijzondere plekken. Daardoor komt hij op allerlei ideeën. Hij gebruikt in tegenstelling tot een fototoestel, vaak een telescoop. Hij beschouwt de wereld als zijn atelier en werkte buiten Europa onder meer in een groot deel van de USA, Canada, Japan, India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal en Namibië.

 

1