Geke Hoogstins

Kunstenares Geke Hoogstins is werkzaam en woonachtig in Eext. (Dr). Ze is geboren in 1956 in het Friese Kollumerland, ze bracht ook haar jeugd door in Friesland. Geke Hoogstins is opgegroeid in een gezin waarin dans, theater en muziek een belangrijke rol speelde. Vanaf haar zesde danste ze en volgde ze lessen in drama en expressie.

 

Later verhuisde ze naar de stad Groningen. In 1979 is Geke Hoogstins toegelaten op de Academie Minerva in Groningen. Toch besloot ze te kiezen voor dans, theater en onderwijs. Hiervoor studeerde ze (cum laude) af aan de PABO in Groningen. Ze is jaren werkzaam geweest in het onderwijs. Als leerkracht in het basisonderwijs waren dans, kunst en drama haar specialiteiten. Ook heeft Hoogstins vele jaren lesgegeven als jazzdansdocent, ze heeft als zodanig veel gewerkt met semiprofessionele dansgroepen.

Toch besloot ze vanaf 1996 volledig voor het schilderen te gaan. Geke Hoogstins exposeert in haar eigen atelier in Eext in Drenthe. Deze omgeving is een grote inspiratiebron voor Hoogstins. De koeien, de prachtige natuur… In haar schilderijen probeert ze de sfeer te van vangen van het landschap in al haar verschijningsvormen. Dit resulteerde in 2007 in Kunstlandschap; een boek waarin bijzondere locaties in de stroomdalen van de Drentsche Aa en Hunze werden vastgelegd in aquarel.

Geke Hoogstins heeft een fascinatie voor de oeroude Drentse cultuur. Deze buitengewone belangstelling heeft er toe geleid dat Hoogstins steeds dieper in de mythische verhalen en historie rondom vele vennen en oude moerassen is gedoken. Ze heeft een groot aantal schilderijen geweid aan dit onderwerp. Dit, samen met haar passie voor dans en theater heeft Geke Hoogstins geïnspireerd tot het schrijven van de sage “Walkyre echo’s”. Dit verhaal heeft is door Geke Hoogstins bewerkt voor een danstheater voorstelling. Haar schilderijen speelden hierin een belangrijke rol; deze werden verwerkt in de film als decor. In november 2011 werden deze schilderijen gepresenteerd in het gelijknamige kunstboek Walkyre. Een boek met 50 sfeervolle aquarellen. Walkyre kun je zien als een echo van het gelijknamige belevingstheater in Eext. Dit theater werd uiteindelijk door 4000 bezoekers bezocht gemaakt. Geke Hoogstins werd dankzij het grote succes als creator genomineerd voor de Drentse Stimuleringsprijs.

Naast de landschappen heeft Geke Hoogstins een ware passie ontwikkeld voor koeien. Het ras doet er niet toe, of het nu Schotse Hooglanders zijn of gewone Hollandse zwartbonten. Ze heeft de koeien ontzettend vaak afgebeeld in verschillende poses, ze blijven ontroerend mooi! Hoogstins schildert graag op grote doeken met olieverf, waarbij de schildering in vele lagen tot in detail wordt uitgewerkt en waarbij ze haar techniek steeds verder perfectioneert.

1