Hiske Wiersma

Hiske Wiersma (1973)
Hiske Wiersma (1973) volgde haar opleiding aan de NHL in Leeuwarden en de ABK Minerva in Groningen. De kwaliteit van de schilderijen van Hiske Wiersma wordt heel erg bepaald door de band die ze heeft met het onderwerp. Zij schildert portretten van mensen, maar eigenlijk schildert Wiersma liever dieren. En deze portretbenadering maakt haar dierschilderijen hoogst individueel. In een heldere, eigen stijl legt Hiske Wiersma de uiterlijke kenmerken op het doek vast.

Tegelijkertijd streeft zij er vanzelfsprekend naar om door te dringen tot de ziel van het wezen wat zij schildert. ‘Ik moet al meteen bij de eerste opzet contact met het schilderij krijgen’, aldus Hiske Wiersma. Als ik contact met het schilderij krijg, weet ik dat het gaat lukken’. Met dieren is dat vooral oogcontact. Vandaar dat zij de ogen, die zij het eerst schildert, vrij gedetailleerd uitwerkt, terwijl de rest meer impressionistisch blijft. Om de intensiviteit van het portret te versterken worden achtergronden meestal abstract geschilderd.

Soms haalt Hiske Wiersma het dier zo dicht naar voren dat er een afsnede ontstaat bij de poten/benen, wat het contact met de beschouwer nog intiemer maakt. In haar nieuwe collectie zijn kleuren erg belangrijk. Witte schapen en zwarte paarden bestaan niet in de werken van Hiske Wiersma. Soms lijken de dieren wit of zwart, maar in werkelijkheid is het een mengeling van wel tientallen kleuren, beïnvloed door lichtval en omgeving. Hiske Wiersma schildert ze met glans en weet ook via haar kleurgebruik tot in de diepte van de afgebeelde dieren en mensen door te dringen.

De schilderijen van Hiske Wiersma zijn onmiddellijk herkenbaar als portretten. Het schaap staat niet in de wei, de koe niet in de stal en er zijn nog meer verschillen met de klassieke diertaferelen. De blikken zijn indringend, trots of gelaten. Ieder dier heeft een eigen persoonlijkheid. Ze zeggen als het ware; hier ben ik, hier sta ik, je hebt het met mij te doen. Wiersma schildert ze op een natuurlijke wijze, geholpen door haar omgeving. Het weidse Fries landschap, met haar heldere luchten, haar nevel, de mist.De landschappen van Hiske Wiersma zijn gevuld met lucht, weilanden en sloten; de eindeloze vlaktes door niemand onderbroken. 

 

Voor Hiske Wiersma zijn deze stille aanwezigen, de schapen en koeien, meer dan figuranten, meer dan ondefinieerbare verftoetsen in de groene velden. Ze haalt ze voor het voetlicht in ontroerende portretten waaruit liefde spreekt voor de trouwe weilandbewoners.

Hiske Wiersma is naast een schilder van de natuur en al haar pracht een bedreven portet schilder

1