Jan van Loon

Schilder Jan van Loon kan zich niet aan een bepaald thema houden, dit zal met van Loon’s opleiding te maken hebben, maar zeker ook met zijn karakter. Aquarellen van landschappen, stillevens, portretten, maar ook interieurs en figuurstukken behoren tot zijn rijke ouvre.

 

Het werken met waterverf boeit Jan van Loon, het zal het avontuurlijke van de techniek zijn en ook het spontane en luchtige ervan. Het stelt hem in staat vlot notities te maken van bijv. landschappen, terwijl er allerlei toevalligheden voortvloeien vanuit het materiaal zelf. De verassingen of nieuwe uitdagingen die dit met zich meebrengen vormen altijd weer een uitdaging voor Jan van Loon.

Het formaat, het thema en zijn werkwijze weerspiegelen een zekere wispelturigheid. Zijn werk is meestal realistisch te noemen, alleen als dit begrip letterlijk en figuurlijk “breed” wordt opgevat. Jan van Loon houd van een stevig schilderij. Hoewel Jan van Loon zichzelf ziet als een beschouwer, een min of meer afstandelijke bekijker van de werkelijkheid, bezondigt hij zicht, tot zijn eigen verbazing, steeds vaker aan symbolische werken. Titels zoals; Dromers, Waar zijn wij, De Maanschilder, enz. “Dat kan gevaarlijk zijn, kunst moet geen illustratie bij een verhaal zijn.” Aldus Van Loon.

Veel schilderijen zijn gemaakt op Tenerife, waar hij een atelier heeft. Woeste zeegezichten, begroeide rotswanden, en bijzondere stillevens zijn daar ontstaan.

 

Jan van Loon heeft in veel verschillende galerieën en musea geëxposeerd hieronder een overzicht van de meest recentste:

Galerie Atelier Vier-B, Peize,
Museum Thijnhof, Coevorden,
Galerie Appelbergen, Onnen,
Beelden in Gees, Gees, Quasirealisten,
Secretarie, Meppel, DSG,
Forma Actua, Groningen, zomersalon
Karmelklooster, Drachten, Nordic Art
Pulchri Studio, Den Haag, Tenerife in beeld
Pulchri Studio, Den Haag, Figuratieven III,
Galerie Appèlbergen, Onnen,
Museum Møhlmann, Appingedam,
CBK Emmen, De Fabriek, Emmen
Quasirealisten, Kunsthuis Secretarie, Meppel
Landgoed Zofier, Nieuweschoot, “Kusten”
Het Drents schilders genootschap, Drents museum, Assen

1