Jentsje Popma

Jentsje Popma (1921)

Landschapsschilder
Jentsje Popma is op 28 september 2022 in Leeuwarden overleden. Hij had de respectabele leeftijd van 100 jaar.

De in 1921 in Zwolle geboren Jentsje Popma is was bezield landschapsschilder. Hij wist ondanks zijn hoge leeftjjd niet van ophouden. Hij was een landschapsschilder in de ware zin van het woord. Zijn verfspullen werden waar ergens in de wijde wereld geïnstalleerd en Jentsje Popma schilderde dan in grote lijnen wat hij zag.

 

Kleur en sfeer waren onmiskenbaar als het ging om een landschap goed te verbeelden aldus Jentsje Popma. De schilder vond dat de juiste kleur en sfeer alleen ter plekke waar te nemen viel.  Daarom hechtte Jentsje Popma er aan de traditie levend te houden van de Hollandse schilders, die zich van oudsher onderscheidden door hun werk ‘in het veld’ te maken, liever dan zich in een atelier de buitenwereld voor te stellen.

 

De Friese schilder Jentsje Popma maakte zich in  toenemende mate zorgen over de ‘vereconomisering van het landschap. Jentsje Popma zag de natuur met lede ogen verarmen, en het landschap achteruit gaan. Popma vond het vreselijk waarop tegenwoordig naar ‘ruimte’ wordt gekeken. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten waren voor de kunstenaar erfgoed om zuinig op te zijn. Het weidse Friese landschap werd echter meer en meer gezien als ruimte die nader ingevuld kan worden. Projectontwikkelaars azen op mooie plekjes aan de waterkant, steden plakken ruim opgezette woonwijken aan hun woonkern en ook de landbouwgebieden verliezen steeds meer van hun authentieke karakter.

 

 

 

 

 

1