Johan Mulder

Johan Mulder (1950)
Johan Mulder geboren te Leek-Nietap in 1950. Johan Mulder is autodidact en schildert voornamelijk figuratief. Mulder over zijn werk: “Ik hield er altijd al van om organisch materiaal te schilderen, ‘t liefst oud en doorleefd. Als achtergrond paste ik vaak houtstructuren toe, totdat ik op een gegeven moment het hout zelf als basis ging zien voor mijn schilderijen. Ik verzamel oude panelen en deuren waartegen de dieren die ik wil schilderen perfect uitkomen”.

Mulder heeft een speciale techniek ontwikkeld waardoor zijn geschilderde dieren inderdaad uit de houten achtergrond naar voren komen. Tenminste, zo lijkt het, want het is puur gezichtsbedrog. “Het is de combinatie van schilderen en ambachtelijk materiaalgebruik. De toepassing van poreus en dicht materiaal zorgen voor de gewenste licht-donkerwerking. Door de dieren als het ware op ooghoogte te plaatsen ontstaat het perspectief, waardoor het lijkt alsof de dieren zo uit een kast willen springen”.

 

Al meer als 30 jaar geleden opende Johan Mulder een atelier in Sneek. Dit was het eerste open atelier in Nederland, het publiek kon toekijken als de kunstenaar aan het werk was. Dit was iets unieks. Sinds 2000 heeft Johan Mulder een atelier/galerie in Hindeloopen. Dit is ook een open atelier.

 

1