Judith Stam

Judith Stam

Judiths werk herken je uit duizenden. Of het nu om een illustratie op een brillenkoker, een tekening op een notitiebloc of een groot schilderij gaat. Haar kenmerkende stijl van schilderen met vrolijke kleuren komt overal terug. Ook de kracht van herhaling is een terugkerend thema in haar werk; zoals een groep mensen of een stapel schoteltjes.

Judith Stam maakt eigen werk, schildert in opdracht en illustreert voor producten. Deze afwisseling houdt haar scherp en geïnspireerd. Vaak hoort ze hoe blij mensen van haar werk worden, een groter compliment kan ze niet krijgen. Haar werk is pakkend en herkenbaar, een eigen stijl die ze in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Judith Stam schildert sinds 1999. Ze komt uit een hardwerkend ondernemersgezin. Als kind is ze al creatief, maar pas later besluit ze er haar werk van te maken. Judith begint als kapster met uiteindelijk een eigen zaak. Dankzij een cursus tekenen en schilderen ontdekt ze waar haar hart ligt. Ze krijgt al snel opdrachten en dat is altijd zo gebleven. In het begin maakt ze haar kaarten nog zelf, haar man en kinderen helpen mee aan de keukentafel. Op kunstmarkten verkoopt ze zelf haar werk. Als de belangstelling voor haar kaarten groot blijkt, stapt ze ermee naar een uitgeverij.

Via de uitgever vliegen haar kaarten al snel de deur uit. Naast de kaarten komen er in nauwe samenwerking veel producten bij, van brillenkokers, lipstickdoosjes tot notitieboekjes. Daarnaast schildert ze veel vrij werk, ook daar wisselt ze grote doeken af met kleinere formaten. Ook schildert Judith in opdracht. In nauw overleg met de klant maakt ze een kunstwerk op maat. Ze is onlangs naar Friesland verhuisd voor meer rust en ruimte. Naast haar huis in Stavoren komt een atelier waar haar werk binnenkort te zien zal zijn. Aan inspiratie heeft Judith nooit gebrek. Ze gaat graag ’s ochtends de natuur in voor een lange wandeling en komt altijd vol ideeën terug.

1