Marten Huitsing

Marten Huitsing (1965)
Marten Huitsing (1965) woonde bijna zijn hele leven in Bedum, een dorp vlak boven de stad Groningen. Ook zijn atelier is in Bedum. Eerst studeerde Huitsing werktuigbouw en elektrotechniek, maar ontdekte later pas weer zijn talent voor het schilderen. Het was eigenlijk een herontdekking.

Als kind heb ik wel een klein beetje getekend maar, ondanks mijn interesse in schilderen, is het toen niet verder gekomen. Nu is schilderen niet meer weg te denken uit mijn leven, aldus Marten Huitsing. Na een zeer korte periode van zelfstudie is hij in 2005 toegelaten tot de Klassieke Academie voor Schilderkunst te Groningen. Hij behoort dan ook tot de eerste lichting van deze academie. Marten Huitsing is in 2010 afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst te Groningen.

Marten Huitsing heeft les gehad van vele docenten, waaronder zeer bekende namen in de schilderkunst: Tom Hageman, Xandra Donders, Jan van Loon, Miranda van Gelderen, Riny Bus, Chris Herenius, Ben Rikken, Peter Durieux, Joost Doornik, Eric Bos, Flip Gaasendam, Ralph Douglas, Matthijs Röling, Doriene Kuipers, Juane Xue, Piet Sebens, Herman van Hoogdalem, Henk Helmantel, Rein Pol, Gerrie Wachtmeester. En workshops van o.a. Ed Ubels (fotografie en digitale technieken), Janke de Vries (fotografie), Wim Jonkman (steendruk) en Roy Greve (boetseren). De schilderijen van Marten Huitsing zijn gemaakt met veel waardering voor het werk van de klassieke grootmeesters. De kleine verhaaltjes zijn vaak met melancholie doorweekt en zetten de tijd even stil.

“Ik schilder graag zo natuurgetrouw mogelijk en dat kunnen landschappen, stillevens of mensen zijn. Dit laatste is voor Huitsing de grootste uitdaging. Het spel van licht en donker en de onderlinge kleurinvloeden worden daarbij speels toegepast. ” Met het schilderen van mensen is het net of ik met ze aan het communiceren ben, soms heb ik contact en soms is het even weer weg “, aldus Huitsing.

 

Marten Huitsing schilderde in 2013 Mart Smeets voor het progamma “Sterren op het doek”

De uiteindelijke keuze van Mart Smeets. 

Uitleg van het schilderij:

In het schilderij staat Mart als een soort bewaker op de voorgrond waar je niet zo snel langszij komt.

Hij staat daar al denkend en terugblikkend aan zijn leven met afdwalende ogen.

Op de wand achter hem hangt een schilderij van Hera, vaak geassocieerd als godin van de sport.

Ze heeft een klein egeltje op schoot (Mart zijn koosnaam vroeger). Hera koestert het egeltje, bijna als een beschermengel. 

Net als bij Hera heeft sport altijd centraal gestaan in Mart zijn leven.

Op de achtergrond hangt in het schilderij nog een tweede portret, dat van Neil Young wat “Old Man, look at your self” duidelijk maakt.

Tussen het egeltje en Old man zit een heel leven. Maar om Mart echt te kennen moet je wel eerst langszij zien te komen.

En dat is maar door enkele mensen gelukt.

Met alle respect een bijzondere man...

1