Patrick Creyghton

Patrick Creyghton is geboren in 1934 in Nijmegen en heeft aan de gemeentelijke kunstacademie van Maastricht en later aan de Jan Eyck Academie gestudeerd. Patrick Creyghton maakt vooral heel veel olieverf schilderijen. Een soort Guido Gezelle van onze schilderkunst werd Patrick Creyghton genoemd. Dit stond al in een kunstrcensie in de jaren 70. De poetisch realistisch Creyghton had na jaren een grote naam gemaakt als maker van gedetailleerd uitgewerkte doekenPatrick Creyghton was Katholiek, hij maakte in het begin van zijn carrière mozaiek voor kerkinterieuren. Tegenwoordig concentreert Creyghton zich op landschappen, gemaakt olieverf en af en toe een bloemenstilleven. Creyghton maakt schilderijen van de Limburgse heuvels, hier woont hij. De schilderijen lijken te liggen tussen realiteit en idealisme.

Veel van zijn schilderijen zijn ontstaan door urenlange observaties van landschappen langs de Maas en het Zuid-Limburgse heuvelland. Hij schildert knoestige boomgaarden en bomen vol bloesem. Hij geeft met zijn techniek in bijna fotografische nauwkeurigheid een winterlandschap weer, een boom of een veldboeket. Toch is Creyghton met zijn werk lang onbegrepen gebleven. Na jaren kreeg hij erkenning en wist hij tot het grote publiek door te dringen.
Een mooi voorbeeld is: een beeld met een mysterieus licht aan de horizon, maar op de voorgrond sneeuw met zo een plasticiteit dat je het bijna kunt horen kraken.

De bloemen Patrick Creyghton zijn zo vol details, elk bloemblaadje is zorgvuldig aangebracht, gewoonlijk met tere kleuren. De wereld die Creyghton creëert is bedoeld om degene die gemaakt is door de Schepper te reflecteren. Patrick Creyghton heeft een aantal prachtige bloemstillevens. Een mooi winterlandschap is in de collectie opgenomen van Museum Helmantel in Westeremden.

1