Peter Sterkenburg

Peter Sterkenburg werd in 1955 in Harlingen geboren. Na een korte periode op de kunstacademie, besloot hij zich als zeeschilder te vestigen in het Friese dorp Zurich. Sterkenburg was autodidact. Zijn werken van het eerste uur lijken sterk op die van illustere voorgangers uit de 17e eeuw. Later, en met name nadat hij verschillende malen in het Verre Oosten is geweest, worden zijn schilderijen veel lichter van toets en wordt zijn techniek zo realistisch dat zijn werk zeer gevraagd wordt door de liefhebbers van maritieme kunst.

 

Alles wat Peter Sterkenburg maakte, werd binnen de kortst mogelijke tijd verkocht. Zo valt het te verklaren dat zijn werk in Nederland alleen in kleine kring bekend is. Naast maritieme kunst was Peter Sterkenburg ook erg bedreven in het schilderen van landschappen.

 

 

De Friese kunstenaar Peter Sterkenburg was in de laatste jaren van zijn leven erg succesvol. Zijn schilderijen waren al verkocht voordat hij ze klaar had. Hij had nog vele opdrachten te maken, maar zijn plotselinge dood in 2000 maakte daar een eind aan.  Zijn werken zijn over de hele wereld verspreid en vormen een bron van genoegen voor de gelukkige bezitters. Naast beroemde mensen zoals b.v. Donald Trump, hebben o.a. de Holland America Lijn, Smit Internationale en de Stichting Maritiem Erfgoed één of meerdere ‘Sterkenburgs’.

Peter Sterkenburg is zonder twijfel één van de voornaamste Nederlandse maritieme schilders van de 20e eeuw. De waardering die zijn werk met name in de afgelopen 10 jaar oogstte, deed hem goed, maar door zijn bescheiden karakter bleef hij liever op de achtergrond. Hij had niet zo’n behoefte aan publiciteit.

1