Rein Pol

De Blauwe Engel, zegt u dat wat?  Bij veel mensen is hij bekend geworden door zijn schilderijen van de Blauwe Engel. Dit was een dieseltrein van de NS met een opvallende blauwe kleur en aan de voorkant een logo met twee vleugels. Later werden deze mooie, blauwe treinen rood geschilderd, maar ze hielden hun oude bijnaam. Rein Pol schilderde deze karakteristieke trein in allerlei seizoenen en landschappen. Deze schilderijen zijn allemaal als giclée te koop bij Zus Enzo Kunst

De kunstenaar heeft naast de Blauwe Engel gevarieerde onderwerpen gekozen en schiep een boeiend en gevarieerd oeuvre. Hij schilderde stillevens, landschappen, bomen, planten, muziekinstrumenten, dieren en (zelf)portretten.

Kunstschilder Rein Pol is woonachtig in Stedum (GR). De spoorlijn van Delfzijl naar Groningen loopt bijna achter z’n huis. Misschien is hij daardoor geïnspireerd geraakt om prachtige schilderijen te maken van verschillende soorten treinen.

Rein Pol werd geboren in 1949 in de stad Groningen. Als kind tekende Rein al veel: kalenderplaten, strips en portretjes. Later ontwierp hij ook wel affiches en schilderde hij toneeldecors. Van 1971 tot 1976 studeerde Pol schilderen en grafiek aan ‘Minerva’, de Groninger Kunstacademie. Kort na zijn afstuderen kreeg Rein Pol een aanstelling als docent vormstudie en schilderen aan die zelfde opleiding. Bijna 15 jaar heeft Pol les gegeven aan Academie Minerva. Ook was Rein Pol betrokken bij de oprichting van een nieuwe kunstopleiding, de Klassieke Academie voor Schilderkunst, gevestigd tegenover de Groninger Aa-kerk. Sinds 2008 geeft hij daar masterclasses figuratief schilderen.

Vanaf 1976 is Rein Pol kunstschilder van beroep. Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de eigen werkelijkheid…
De onderwerpen van Rein Pol zijn soms doodgewoon en soms absurd, maar vooral zeer divers. De Blauwe Engel in een landschap waarin hij thuis hoorde, zoals bij hem achter het huis op het spoor… dan weer de Blauwe Engel in een bijzonder landschap, zoals een Frans landschap of zelfs een Noorse Fjord. Maar er is veel meer dan alleen treinen. Pol is een begenadigd schilder van landschappen, muziekinstrumenten, maar ook bloemen, bomen en mensen zijn dankbare onderwerpen. Ook heeft Rein Pol een zeer bijzondere collectie zelfportretten.

 

Veel van Rein Pol z’n schilderijen hebben een persoonlijke achtergrond. Bij een trommel op het water en in het riet vertelt Pol over de roeitochten op het Zuidlaardermeer die de familie vroeger maakte. Zo’n drijvende rode trommel doet me denken aan een boei van de vaargeul, aldus Rein Pol in een interview in het dagblad van het Noorden.

1