Theo Onnes

Theo Onnes (1957)
Theo Onnes (1957) is beeldend kunstenaar. Van 1994 tot 1999 studeert hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen. Onnes woont en werkt in Eenrum waar het prachtige lege Groninger landschap een voortdurende inspiratiebron voor hem is Onnes is vooral bekend geworden door zijn schilderijen van koeien en geiten..

Landschappen, dieren en de mens zijn een grote inspiratiebron
Theo Onnes werkt figuratief. Landschappen, dieren en de mens zijn een grote inspiratiebron. Eigenlijk zijn het de gewone dingen om hem heen waardoor Theo Onnes geïnspireerd raakt, licht in een sloot, omgeploegd land, zon op de rug van een geit, de vertedering van een pasgeboren kalf, zijn opgroeiende dochters. In zijn schilderijen laat hij deze verwondering zien van de alledaagse dingen. Maar ook een stukje stad kan zomaar uit zijn hand voortvloeien.

Een kunstenaarsnest
Theo Onnes groeit op met kunst, hij komt uit een kunstenaarsnest. Zijn opa, vader en zus zijn ook schilder. Theo wil met zijn schilderijen emotie, ontroering en herkenning opwekken bij de kijker. Hij wil de verf op zo’n manier op een stuk linnen of hout zetten dat het de kijker raakt, dat de kijker zijn kunst voelt.

Koeien en geiten
Vooral Koeien en geiten worden door hem veel geschilderd. Volgens Onnes zijn ze op veel manieren te schilderen. Regelmatig haalt hij de dieren uit hun natuurlijke omgeving en plaatst ze in een nieuwe, hun vreemde situatie. Met zijn schetsboek onder zijn arm en zijn laarzen aan gaat Theo Onnes vaak het land op en de stallen in. Onnes tekent en schetst de dieren en neemt de sfeer van het boerenbedrijf in zich op. In zijn atelier werkt hij de tekeningen uit tot schilderijen.

1