Ulco Glimmerveen

Ulco Glimmerveen (1958)
Kunstschilder, illustrator Ulco Glimmerveen is in 1958 geboren te Amsterdam.

Ulco Glimmerveen studeerde in 1986 af als bioloog aan de Universiteit van Utrecht, met als hoofdvakken dierecologie en gedragskunde. Toch volgt Ulco Glimmerveen zijn hart en kiest voor een carrière in de kunst. Vogels zijn bijna altijd en overal aanwezig in zijn werk. Zijn stijl varieert van impressionisme tot realisme in onderwerpen uiteenlopend van natuur tot fantasie en symbolisme.  In pen, aquarel, gouache, olieverf, acryl of combinaties hiervan. Hij brengt veel lagen aan om een mysterieuze stemming en subtiele kleuren te krijgen. Regelmatig spelen oude cultuurelementen een hoofdrol. Pilaren, marmeren trappen, beelden. Het zijn vaak mysterieuze landschappen, waarin ook dieren zijn terug te vinden. De gedachte hierachter is een dromerige wereld te creëren, een schijnrealiteit die in principe onbereikbaar is.

 

Een eerste illustratie voor Staatsbosbeheer gaf de aanzet tot jarenlange zelfstudie als illustrator

Nu is Ulco Glimmerveen al jarenlang werkzaam als freelance huisillustrator voor Staatsbosbeheer. De combinatie bioloog/tekenaar is voor hem ideaal. Enkele andere van Glimmerveens vele opdrachtgevers zijn Gemeente Amsterdam, K.W.F, Natuurmonumenten, Greenpeace, Rijkswaterstaat en de ANWB. Ook (kinder)boeken voorziet hij van illustraties en omslagen. Een paar olieverfschilderijen van Romeinse nederzettingen zijn vergroot tot wandvullende decoraties in de parkeergarage van Woerden.

Ook maakt Ulco Glimmerveen informatiepanelen. Alle aspecten verzorgd hij hiervoor. Hij tekent (digitaal) kaartmateriaal, hij schrijft zelf de teksten, fotografeert en illustreert zelf. Ook doet hij de grafische vormgeving. De kunstenaar wordt in 1993 als eerste Nederlander geaccepteerd als lid van de Society of Animal Artists, die hem in 1995 de hoogste onderscheiding -een Award of Excellence- toekent voor zijn schilderij “European Tree Frogs”. De Society of Animal Artists is de oudste vereniging van dierenschilders. Potentiele leden worden door de ballotagecommissie gescreend om het het hoge kwaliteitspeil te handhaven. Op dit moment zijn er ongeveer 300 leden. Ook is Ulco Glimmerveen lied van de WNAG (World Nature Artists Group).

Glimmerveen exposeert in Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zweden, de Verenigde Arabische Emiraten en de VS. Het Amerikaanse Leigh Yawkey Woodson Art Museum selecteert twaalf keer werk van hem voor de internationale vogelkunsttentoonstelling “Birds in Art”. Ook wordt hij verkoren voor de beide edities van “Wildlife, the Artist’s View”

 

 

 

 

1